Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Kurczak z Bambusem

SKŁADNIKI :

450g kurczaka, pokrojonego w drobne paski

1 ½ szklanki bulionu drobiowego (400 ml)

1 łyżka sosu ostrygowego

125g  pędów bambusa, pokrojone w dowolne paski

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżka półwytrawnego sherry

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

sól i czarny pieprz do smaku

woda

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
W patelni wok rozgrzewamy olej sezamowy. Smażymy 450 gram drobno pokrojonego mięsa z kurczaka, drobno posiekany imbir oraz dwa ząbki czosnku. Całość smażymy mieszając do momentu, aż kurczak zbrązowieje.

2.
Po 2 minutach smażenia, dodajemy łyżkę półwytrawnego sherry, mieszamy. Dodajemy sos ostrygowy oraz 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego, całość gotujemy mieszając.

3.
Po minucie gotowania, dodajemy 125 gram marynowanego bambusa, przyprawiamy solą oraz pieprzem dla smaku. Mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty.

4.
W międzyczasie w małej miseczce rozrabiamy łyżeczkę skrobi kukurydzianej z łyżką wody. Rozpuszczoną skrobię kukurydzianą dodajemy do potrawy, aby zagęścić sos. Całość mieszamy, gotując jeszcze przez minutę. Chińska potrawa jest gotowa. Smacznego :)


Przepis Video :


Kurczak z Bambusem

Kurczak z Bambusem

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;