Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Olej Sojowy Zastosowanie i Właściwości

Olej Sojowy Zastosowanie i Właściwości

Oleje z roślin.
Z wielu roślin pozyskuje się oleje. Należą do nich rzepak, len, dynia, winorośl, soja palma i wiele innych. Oleje roślinne znajdują liczne zastosowania. Po pierwsze, stosuje się je w kuchni. Stosuje się, ponieważ do prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne są tłuszcze. Tłuszcze roślinne są zdrowsze niż zwierzęce, a to dlatego, że zawarte są w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i omega 9. W zależności od temperatury dymienia i sposobu tłoczenia, niektóre oleje roślinne spożywa się na surowo, inne wykorzystuje się do smażenia, duszenia i pieczenia. Do spożywania na zimno w sałatkach i surówkach nadają się oleje tłoczone w niskiej temperaturze i mające niską temperaturę dymienia. Zaliczamy tu na przykład olej lniany i olej z pestek dyni. Do smażenia i pieczenia nadają się te, które tłoczone są na ciepło, a ich temperatura dymienia jest wysoka. Do tej grupy zaliczamy na przykład olej rzepakowy.

Olej sojowy
pozyskuje się z soi. Podstawowe właściwości oleju sojowego, to barwa przypominająca słomę, delikatny smak i ledwo wyczuwalny zapach. W oleju tym znajduje się wiele substancji cennych dla zdrowia. Głównymi składnikami oleju z soi są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także witamina E i lecytyna. Ta pierwsza opóźnia efekty starzenia się, druga obecna jest w każdej komórce naszego ciała. Dzięki kwasom tłuszczowym, olej sojowy przeciwdziała zaburzeniom układu krążenia i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zawartość lecytyny sprawia, że właściwości lecznicze oleju sojowego są następujące. Olej ten przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych, poprawia koncentrację uwagi i eliminuje przemęczenie, poprawia przewodnictwo w układzie nerwowym.

Zastosowanie oleju sojowego
jest wyjątkowo szerokie. Stosuje się go w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemicznym, a ostatnio nawet jako paliwo ekologiczne. Obecny jest też w kuchni wielu z nas. Olej ten, zapewnia aksamitną konsystencję sosom i majonezom. Dodany do surówek i sałatek, podnosi ich walory odżywcze i zdrowotne, a także podkreśla smak.

Orientalny Sklep
Olej sojowy dla urody.
Olej pozyskiwany z pokruszonych ziaren soi stanowi bazę wielu kosmetyków. Dodaje się go do preparatów, które odżywiają, nawilżają i zmiękczają skórę, takich jak olejki, balsamy, kremy i mleczka. Olej sojowy wykazuje właściwości oczyszczające, dlatego stosuje się go w preparatach przeznaczonych do cery tłustej, skłonnej do łojotoku. Olej ten stosuje się pomocniczo w zwalczaniu łuszczycy. Postępuje się tak ze względu na jego właściwości nawilżające i przeciwzapalne.

Jak stosować olej sojowy.
Olej sojowy stosuje się w różny sposób. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Jeśli chcemy pomóc skórze odzyskać jędrność, elastyczność i właściwe nawilżenie, możemy dodawać kilka kropel do każdej kąpieli. Jeśli chcemy zrelaksować się, poprawić krążenie i zlikwidować poczucie zmęczenia – możemy stosować masaże z olejem sojowym. Można też dodawać go do kosmetyków pielęgnujących skórę, włosy czy paznokcie. Wykorzystamy wówczas dobroczynne właściwości tego oleju, nie rezygnując z dotychczasowych przyzwyczajeń. Do szamponu, kremu, balsamu lub mleczka, wystarczy dodać kilka kropel oleju.

Olej sojowy można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Olej Sojowy Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;